09/06

Blog/duurzaamheid

Biobased bouwen

Eerder bespraken wij duurzaamheid en houtbouw, maar wat is biobased bouwen nou eigenlijk? Zijn er voordelen en zo ja, welke? In onderstaand artikel duiken wij verder in het onderwerp ‘biobased bouwen’. In 2020 schreef de VPRO een vervolg artikel over hennep en onderzocht waarom biobased bouwen (nog) niet van de grond komt.

Wat is biobased bouwen?

In de kern is biobased bouwen een op de natuur gebaseerde wijze van bouwen en bij de bouw wordt gebruik gemaakt van bouwmaterialen die in de natuur groeien. Binnen biobased materialen is onderscheid te maken tussen twee soorten materialen: Aan de ene kant het natuurlijk groeiende materiaal, waar ook het restmateriaal onder valt, en aan de andere kant de artificieel gemaakte materialen.

Onder het natuurlijk groeiende materiaal verstaan we onder andere bomen, waar planken en balken van gemaakt worden. In een eerder artikel hebben we houtbouw en deze materialen uitgebreid besproken. Dit vraagt weinig bewerking, buiten het zagen, schuren en eventueel beitsen. Van het restafval van een boom kunnen spaanplaten gemaakt worden en het zaagsel kan tot isolatiemateriaal geperst worden. Van andere natuurlijke producten kan het restmateriaal ook goed als biobased bouwmateriaal gebruikt worden, zoals stro, vlas- en hennepvezels. Een ander bekend natuurlijk biobased materiaal is bamboe, deze grondstof is flexibel en heeft veel toepassingsmogelijkheden. Ook schapenwol, klei en leem zijn nagroeibare grondstoffen en geschikt voor biobased bouwen.

Daarnaast zijn er artificieel gemaakte materialen, kenmerkend hiervoor is dat de materialen gebaseerd zijn op natuurlijk gegroeide materialen. Een voorbeeld hiervan is een dakbedekkingsmateriaal, het plantaardige Derbipure. Hierin worden de fossiele polymeren die als grondstof dienen vervangen door op plantaardige biopolymeren gebaseerd biofoam.

Biobased en duurzaamheid

Biobased bouwen en duurzaamheid zijn termen die vaak samen gaan, maar niet altijd gelijk zijn aan elkaar. In veel gevallen is biobased beter voor het milieu dan zijn fossiele tegenpool. Nu is een circulair proces niet altijd zonder extra milieulast of CO2-uitstoot. Een voorbeeld waar de duurzaamheid van een product in twijfel wordt getrokken is de lijm in CLT of Glulam.

Een meerwaarde van biobased bouwen is dat de producten ‘aangroeibaar’ en de grondstoffen hernieuwbaar zijn. Andere voordelen van biobased bouwen zijn:

  • De flexibele werking en hoogwaardige eigenschappen van de bouwmaterialen;
  • De natuurlijke vochtbalans van de bouwmaterialen;
  • Een lage milieu-impact, in vergelijking met andere bouwmaterialen, door onder andere het opnemen van CO2 tijdens het groeien;
  • En de circulariteit, oftewel het kunnen hergebruiken van de biobased producten.

Waarom biobased bouwen nog niet van de grond komt 

In een eerder artikel hebben we de voor- en nadelen van houtbouw besproken, ook een vorm van biobased bouwen. De VPRO ging in het artikel uit 2020 het gesprek aan met drie partijen die biobased (ver)bouwen, waaronder een architect en een bouwgroep. De architect legt de oorzaak bij de opdrachtgever van grote projecten. Deze geeft als voorbeeld dat in grote projecten alleen de onderdelen van kalksteen vervangen worden door hout, maar blijft de rest van het bouwproces hetzelfde. Wat zonde is, geeft de architect aan, omdat het hout op deze manier juist duurder uitvalt. Er wordt gesteld dat met een volledig biobased bouwproces winst te behalen valt. De bouwgroep legt de verantwoordelijkheid daarentegen bij de samenwerking tussen verschillende ketens. De uitdaging zit voornamelijk in de grondstoffentransitie, omdat elke keten een eigen toelevering en afzet heeft. Bouwbedrijven zouden echter wel de eerste stappen kunnen zetten, door hun producten zeer goed te kennen.

Apex Investments herontwikkelt en transformeert bestaand (commercieel) onroerend goed om de vastgoedmarkt verder te verduurzamen. Hierdoor wordt het onnodig ontwikkelen (bouwen) van nieuw vastgoed voorkomen en kunnen we efficiënter omgaan met bestaand onroerend goed. Bekijk onze huidige projecten of neem contact met ons op als u vragen heeft.