09/02

Juridisch

De huurprijzen zijn toegenomen

In het vierde kwartaal van 2023 was de gemiddelde prijs per vierkante meter voor een huurwoning in de vrije sector 8,5 procent hoger dan het voorgaande jaar. Als gevolg van overheidsmaatregelen zetten steeds meer beleggers hun huurwoningen te koop, wat een negatieve invloed heeft op de reeds krappe woningmarkt.

Beleggers verkopen

Particuliere beleggers, die een belangrijke rol spelen in de huursector, kiezen steeds vaker voor verkoop in plaats van opnieuw verhuren. Factoren zoals stijgende rente, strengere regelgeving en toenemende fiscale lasten spelen hierbij een rol.

Minder aanbod huurwoningen

Deze trend leidt tot een afname van het toch al beperkte aanbod van huurwoningen in de vrije sector, volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius. De vrije sector huurmarkt is nu acht keer kleiner dan de koopmarkt. Deze verschuiving heeft met name gevolgen voor de huurprijzen van de overgebleven woningen.

Positieve invloed op de koopmarkt?

Hoewel het op het eerste gezicht positief lijkt voor starters op de woningmarkt, heeft dit in de praktijk een complexere uitwerking. Het effect op de vrije sector huurmarkt is aanzienlijk groter dan op de koopmarkt. Ondanks de toename van koopwoningen vanuit de huurmarkt hebben deze nauwelijks invloed op de stijgende koopprijzen in Nederland.

Bovendien vinden veel starters het moeilijk om, zelfs met een gemiddeld inkomen, een koopwoning te financieren, aangezien de gemiddelde huizenprijs vaak hoger ligt dan de maximale hypotheek die starters kunnen verkrijgen. Hierdoor blijft de droom van een eigen huis voor velen onbereikbaar, waardoor starters opnieuw afhankelijk zijn van de vrije sector huurmarkt waar het aanbod afneemt en de huurprijzen aanzienlijk stijgen, wat resulteert in een situatie met alleen maar verliezers.