07/04

Blog/duurzaamheid

Houtbouw in vastgoed

In februari plaatste het Parool een artikel over huizen van hout en hoe die een oplossing kunnen bieden om de druk op de woningmarkt in Amsterdam te verlichten. Ook heeft de VPRO een documentaire gemaakt genaamd ‘Houtbouwers’. Staal en beton zorgen voor een grotere CO2-uitstoot en stikstof dan hout. In ons vorige artikel bespraken we dat hout een duurzaam materiaal is. De voorspelling is dat houtbouw in de toekomst aan terrein wint, daarom bespreken we in dit artikel houtbouw uitgebreid.

Wat houdt houtbouw in?

Het begrip ‘houtbouw’ geeft in essentie weer wat het inhoudt: een woning, kantoorgebouw of ander pand gebouwd van hout. De dragende constructie, de vloeren en de wanden  zijn van dit materiaal. Houtbouw is onder te verdelen in twee technieken, genaamd houtskeletbouw en houtmassiefbouw. Het verschil tussen deze constructies zit in welke onderdelen van hout zijn. Houtskeletbouw (HSB) typeert zich door het opbouwen van de wanden en daken uit een houten skelet, waarna de tussenruimte gevuld wordt met isolatie. Bij de techniek houtmassiefbouw bestaan de dragende muren uit massief hout, waar aan de buitenkant isolatie wordt aangebracht en blijft het hout aan de binnenzijde van het pand zichtbaar.

Welke materialen worden er gebruikt bij houtbouw?

Bij houtbouw wordt gebruik gemaakt van CLT en Glulam. CLT is een afkorting en staat voor ‘cross laminated timber’, ook wel kruislaaghout genoemd. Dit bouwmateriaal wordt samengesteld door op de ‘lamellen’ (naast elkaar geplaatste houten planken) kruislings op een volgende laag lamellen te lijmen. Door dit proces meerdere keren te herhalen vormt dit aan het einde ‘cross laminated timber’.

Glulam leent ook zijn naam aan de manier waarop het vervaardigd wordt. De spanten bestaan uit naaldhout en worden gelamineerd met lijm, daarom de samenvoeging van de woorden lijm (glue) en gelamineerd (laminated) tot glulam. De gevingerlaste lamellen worden horizontaal of in dezelfde richting verlijmd. Het materiaal kan een overspanning van 100 meter of meer bereiken en kan zonder sterkte verlies worden gebogen, waardoor het bij voorkeur wordt gebruikt voor volumineuze utiliteitsgebouwen. Dit is een reden waarom het materiaal zich zeer goed leent voor houtskeletbouw.

De voor- en nadelen van houtbouw

Aan alle situaties zijn voor- en nadelen verbonden, zo ook aan houtbouw. Een groot voordeel van houtbouw is dat hout als bouwgrondstof bijzonder duurzaam is. Massieve houtbouw heeft als voordeel dat de ruwbouw sneller klaar is dan bij traditionele woningbouw. Bij deze techniek wordt op basis van digitale plannen (BIM) gebouwd, waarbij de balken als een bouwpakket op de bouwplaats aankomen. Daar komt bij dat er geen droogtijd is, waardoor de opbouw minder weersafhankelijk is. Met goede constructieve eigenschappen is hout geschikt voor ieder soort bouwwerk in verschillende maten, zo staat er in Noorwegen een gebouw van 85,4 meter hoog dat bijna geheel uit hout bestaat. In Amsterdam staat het HAUT gebouw met een hoogte van 73 meter. Ook levert massieve houtbouw minder afval op en zijn er minder hijs- en voertuigbewegingen, wat een kostentechnisch voordeel oplevert. Daar komt bij dat het materiaal ten opzichte van beton en staal veel lichter is, waardoor er bij transport minder CO2 uitstoot en stikstof vorming plaatsvindt.

Het materiaal werkt geluiddempend, heeft een hoge thermische massa en een vochtregulerend karakter. Deze karaktereigenschappen dragen bij aan goede isolatie en het langer vasthouden van warmte en koelte, een prettige akoestiek en het op peil houden van de vochtwaarden in het huis. Bepaalde houtsoorten hebben een antimicrobiële werking, daardoor zullen huisstofmijt, virussen, bacteriën en schimmels in de woning minder actief zijn. Dit heeft als gevolg dat de bewoner minder last heeft van allergieën en infecties van de luchtwegen. Daarnaast heeft massief hout een aparte en unieke look, wat bijdraagt aan de esthetische waarde van het gebouw.

Een voordeel van CLT is dat hoogwaardig materiaal geproduceerd kan worden zonder perse gebruik te moeten maken van hoogwaardige houtsoorten. Bijvoorbeeld vurenhout is een veel gebruikte houtsoort. Vurenhout groeit snel en is relatief licht van gewicht. Houtbouw heeft ook een positief effect op het milieu, omdat het gebruik van hout het stikstofprobleem terug kan dringen. Bomen onttrekken CO2 uit de lucht en slaan dat op in houtvezels,. Dit betekent dat huizen van hout een permanente CO2 opslag worden.

Een nadeel van houtbouw is dat op dit moment de kosten ongeveer 10 procent hoger zijn dan bij beton- of metaalbouw. Dit percentage hangt vooral samen met het niveau van ervarenheid van de aannemer, of deze met houtbouw extra risico neemt en dit dan doorberekent in de prijs, en hoe de kosten gecalculeerd worden. Daar komt bij kijken dat er grote verandering nodig is om bouwbedrijven en consumenten er op dit moment van te overtuigen om met hout te bouwen, vooral omdat andere materialen meer bekendheid genieten en onbekend maakt onbemind.

Apex Investments herontwikkelt en transformeert bestaand (commercieel) onroerend goed om de vastgoedmarkt verder te verduurzamen. Hierdoor wordt het onnodig ontwikkelen (bouwen) van nieuw vastgoed voorkomen en kunnen we efficiënter omgaan met bestaand onroerend goed. Bekijk onze huidige projecten of neem contact met ons op als u vragen heeft.