18/05

Blog/duurzaamheid

Onderhoudsarme woningen

In 1971 werden de eerste particuliere woningen voorzien van kunststof kozijnen. In één van deze villa’s zitten de originele kunststof kozijnen 40 jaar later nog steeds. Dat dit materiaal lang meegaat is hier zeker mee bewezen en daarnaast heeft het weinig onderhoud nodig. In een eerder artikel bespraken we houtbouw als duurzame oplossing, in dit artikel bespreken we een aantal onderdelen die een woning onderhoudsarm kunnen maken.

Kozijnen

Eerder werden veel kozijnen en deuren van hout vervaardigd. Hoewel het mooi en duurzaam materiaal is, vergt het veel onderhoud. Hout vraagt een jaarlijkse controle en regelmatig schilderwerk (of olie) om in een goede staat te blijven. Daarnaast is hout gevoelig voor weersinvloeden. Kunststof kozijnen zijn bestand tegen weersinvloeden, hebben een hoge slagvastheid en blijven kleurecht. Daarnaast zijn kunststof kozijnen in meerdere stijlen toe te passen en kleuren te verven. Mocht er vraag zijn naar een realistische houtstructuur is daar ook de mogelijkheid toe. Kunststof kozijnen kunnen over een KOMO of VKG certificering beschikken om er zeker van te zijn dat ze van de goede kwaliteit zijn en aan de juiste eisen voldoen.

Dakoverstek

Het deel van het dak dat uitsteekt over de gevel wordt het dakoverstek genoemd. Omdat het uitsteekt over de gevel beschermt het de woning tegen weersinvloeden zoals wind en regen. Hoe groter het dakoverstek, hoe meer de woning beschermd wordt. Het resultaat is minder onderhoud. Daarnaast is een dakoverstek, net als kozijnen en goten, ook in kunststof verkrijgbaar. Wat gemakkelijk is in het onderhoud zoals hierboven beschreven staat.

Gevel

Een gevel is mede bepalend voor de uitstraling en daarmee het aanzien van een huis. Eerder werden gevels vooral gemaakt uit crepi, dit is een soort gevelpleister en bestaat uit cement en zand. Een andere naam voor crepi is sierpleister. Veel huizen hebben tegenwoordig een zogenoemde groengevel. Beiden vergen veel onderhoud: crepi is moeilijk te reinigen en wordt snel vuil. Een groene gevel daarentegen moet bijgehouden worden om overwoekering tegen te gaan.

Om een onderhoudsarme woning te realiseren wordt geadviseerd om ook rekening te houden met de keuze van gevelbekleding. Gevelstenen zoals baksteen met een donkere kleur, leien, beton of PVC zijn gemakkelijk in onderhoud, worden niet snel lelijk en verkleuren nauwelijks. Lichte bakstenen zijn ook een goed materiaal om de gevel mee te bekleden, alleen is er de mogelijkheid tot groenaanslag. Groene aanslag is minder zichtbaar op donkere stenen, daarom lijkt het voor de hand liggend om voor een donkerdere kleur te kiezen.

Dakbedekking

Net als voor de gevel, is wat betreft het dak de keuze voor de juiste dakbedekking van groot belang. Dit is een aanzienlijke kostenpost en onder andere daarom is het belangrijk om het dak één keer te leggen en dit ook direct goed te doen, om een lange levensduur en minimale onderhoudsbehoefte van het dak te garanderen. Vaak is er een prijsverschil tussen een plat of een hellend dak. Ook bij dit onderdeel van een woning zijn er diverse opties mogelijk. Denk hierbij aan dakpannen, dakplaten, riet, zink of een intensief of extensief groendak. Materialen als keralit, aluminium, PVC en keramische dakpannen zijn het meest onderhoudsarm voor dakbedekking. Het verschil tussen een intensief en extensief groendak ligt met name in de soort begroeiing: een relatief dunne begroeiing onderhoudt zichzelf (extensief) in tegenstelling tot een dak waar planten, struiken of zelfs bomen op geplant worden (intensief). 

Apex Investments herontwikkelt en transformeert bestaand (commercieel) onroerend goed om de vastgoedmarkt verder te verduurzamen. Hierdoor wordt het onnodig ontwikkelen (bouwen) van nieuw vastgoed voorkomen en kunnen we efficiënter omgaan met bestaand onroerend goed. Bekijk onze huidige projecten of neem contact met ons op als u vragen heeft.